Klassen hiërarchisch weergeven

De namen van klassen kunnen tot vier delen bevatten die gescheiden zijn door een koppelteken (bijvoorbeeld Muren-Buiten), om zo een hiërarchisch structuur te creëren. Elke deel van de naam stelt een niveau voor in de klassenstructuur; bijvoorbeeld in de klasse “vaste gebruiksvoorzieningen-kast-glas” is “glas” twee niveaus lager dan “vaste gebruiksvoorzieningen”. Je hebt de keuze om klassenlijsten in Vectorworks hiërarchisch of niet-hiërarchisch weer te geven. Wanneer de hiërarchische weergave is ingeschakeld, kan elk niveau naar wens open- of dichtgeklapt worden.

Hiërarchische (links) en niet-hiërarchische (rechts) weergave

De hiërarchische weergave wordt anders ingeschakeld en klassengroepen worden anders open-/dichtgeklapt afhankelijk van waar de klassenlijst zich bevindt.

Hiërarchische weergave in pop-upmenu’s

Om de hiërarchische weergave in te schakelen, vink je de optie Klassen hiërarchisch weergeven aan in de categorie ‘Algemeen’ van de Vectorworksvoorkeuren. Deze instelling regelt alle pop-upmenu’s met klassen in Vectorworks, waaronder die in de Weergavebalk en het Infopalet.

Vink de optie Dichtgeklapte/opengeklapte toestand van klassen behouden aan op het tabblad Algemeen om de laatste toestand van elke klassenlijst te behouden na gebruik.

Hiërarchisch niveau

Handeling om de groep open te klappen

Eén niveau onder de groeptitel

Klik op de pijl links van de groeptitel

Dubbelklik op de groeptitel

Alle subklassen van een groep

Klik met de alt-toets (Windows) of met de option-toets (Mac) op de groeptitel

Alle subklassen van alle groepen

Houd de toetsencombinatie Shift+Alt (Windows) of Shift+Option (Mac) ingedrukt en klik op eender welke klasse

Hiërarchische weergave in het Organisatievenster en het Navigatiepalet

Om de hiërarchische weergave in te schakelen:

Dialoogvenster ‘Organisatie’: Klik op de knop rechtsonder of selecteer de optie Hiërarchische weergave in het contextmenu.

Navigatiepalet (Vectorworks Design Suite product vereist): Selecteer Hiërarchische weergave in het hoofdmenu of contextmenu.

Hiërarchisch niveau

Handeling om de groep open of dicht te klappen

Eén niveau onder de groeptitel

Klik op de pijl links van de groeptitel

Dubbelklik op de groeptitel

Alle subklassen van een groep

Houd de alt-toets (Windows) of option-toets (Mac) ingedrukt en klik op de pijl langs de groeptitel

Houd de alt-toets (Windows) of option-toets (Mac) ingedrukt en dubbelklik op de groeptitel

Alle subklassen van alle groepen

Houd de toetsencombinatie Shift+Alt (Windows) of Shift+Option (Mac) ingedrukt en klik op eender welke pijl

Houd de toetsencombinatie Shift+Alt (Windows) of Shift+Option (Mac) ingedrukt en dubbelklik op eender welke groeptitel

Of: Selecteer het commando Alles openklappen of Alles dichtklappen in het contextmenu.

Om snel dezelfde zichtbaarheid toe te kennen aan alle subklassen van een groep, stel je de zichtbaarheid in voor de groeptitel.

Wanneer de klassen hiërarchisch worden weergegeven, kan je de sorteersleutel en de sorteervolgorde van de klassen in de lijst niet wijzigen.

Dialoogvenster ‘Organisatie’

Het navigatiepalet

Concept: Klassen overzicht

Keuzelijsten in dialoogvensters bewerken